Αλήθειες και μύθοι για τα μάτια μας... δέκα από αυτούς σας παρουσιάζουμε παρακάτω!

1ος Μύθος: Όταν ένα παιδί κάθεται πολύ κοντά στην τηλεόραση, προκαλείται ζημιά στα μάτια.

Ο βασικός λόγος που πλησιάζουν τα παιδιά σε τόσο κοντινή απόσταση την οθόνη της τηλεόρασης, είναι για να βιώσουν καλύτερα το περιεχόμενο της εικόνας. Καθώς μεγαλώνουν, η συνήθεια αυτή σταματάει. Εξάλλου οι επίπεδες τηλεοράσεις δεν εκπέμπουν επικίνδυνη ακτινοβολία. Να έχετε όμως υπόψη ότι αν το παιδί κάθεται πολύ κοντά στην τηλεόραση, μπορεί να έχει μυωπία και θα πρέπει να ελεγχθεί.

2ος Μύθος: Η πολύωρη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα μάτια.

Και όμως είναι μύθος. Τα μάτια είναι απλά οι «καταγραφείς» των εικόνων, τις οποίες στέλνουν στον εγκέφαλο. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει, είναι ότι κουράζεται ο εγκέφαλος και στεγνώνουν τα μάτια, αλλά δεν προκαλείται ζημιά! Κάνετε τακτικά διαλλείματα, χρησιμοποιείτε τεχνητά δάκρυα και έχετε την οθόνη όσο πιο χαμηλά γίνεται.

3ος Μύθος: Αν κάποιος δε φοράει τη σωστή συνταγή στα γυαλιά του ή στους φακούς επαφής, μπορεί να κάνει ζημιά στα μάτια του.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να μη βλέπει καθαρά, αλλά δεν μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα μάτια του. Με τη σωστή συνταγή, θα βλέπει και πάλι καθαρά. Προσοχή, όμως, διότι αυτό δεν ισχύει για τα μικρά παιδιά, τα οποία πρέπει να φοράνε ακριβώς τη σωστή συνταγή και να ελέγχονται τακτικά διότι μπορεί να αναπτύξουν αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι).

4ος Μύθος: Αν φοράς γυαλιά, τα μάτια σου θα εξαρτηθούν από αυτά.

Πριν αρχίσει κάποιος να φοράει γυαλιά, βλέπει θολά, κάτι το οποίο αποδέχεται ως φυσιολογικό. Όταν διορθωθεί η όρασή του και βλέπει καθαρά, διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να κινηθεί με ευκολία χωρίς τα γυαλιά του, παρ' όλο που πριν μπορούσε. Άρα δεν «εθίζεται» στα γυαλιά του, αλλά στην καθαρή όραση.

5ος Μύθος: Ο καταρράκτης πρέπει να ωριμάσει για να μπορεί να αφαιρεθεί.

Ο καταρράκτης, σε αντίθεση με τα φρούτα, δε χρειάζεται να ωριμάσει. Η αντίληψη αυτή αναφέρεται στην παλιά μέθοδο χειρουργικής εξαίρεσης του καταρράκτη με ράμματα, που απαιτούσε να έχει σκληρύνει αρκετά ο φακός του ματιού για να μπορεί να αφαιρεθεί. Η σύγχρονη μέθοδος με υπέρηχο (και όχι όπως λανθασμένα θεωρείται με laser), έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν ο καταρράκτης δεν είναι προχωρημένος.

6ος Μύθος: Toγλαύκωμα είναι νόσος της 3ης ηλικίας.

Παρ' όλο που το γλαύκωμα εμφανίζεται συχνότερα σε μεγαλύτερες ηλικίες, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί σε νέους ακόμα και σε παιδιά. Οι συχνότερες μορφές γλαυκώματος δεν έχουν κανένα απολύτως σύμπτωμα μέχρι και το τελικό στάδιο. Μετά την ηλικία των 40 και ειδικά όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό, θα πρέπει να ελέγχονται σε ετήσια βάση από οφθαλμίατρο.

7ος Μύθος: Τα παιδιά πρέπει να ελέγχονται για πρώτη φορά από οφθαλμίατρο πριν πάνε στο σχολείο.

Είναι εξαιρετικά σπάνιο για ένα παιδί να παραπονεθεί ότι δε βλέπει, γιατί θεωρεί αυτό που βλέπει ότι είναι φυσιολογικό. Είναι απαραίτητη η εξέταση από εξειδικευμένο στα παιδιά οφθαλμίατρο όταν γεννηθούν, 6 μηνών, 2 ετών και πριν πάνε στο νηπιαγωγείο. Κατ' αυτό τον τρόπο, μπορούν να προληφθούν πιθανώς μη αναστρέψιμες βλάβες των ματιών.

8ος Μύθος: Μπορεί να θεραπεύσει κάποιος ένα μαυρισμένο μάτι βάζοντας επάνω μία ωμή μπριζόλα.

Βάζοντας επάνω στο μάτι μία ωμή μπριζόλα δε θα προσφέρει τίποτα παραπάνω από το να το εκθέσει σε όλους τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο ωμό κρέας. Πρέπει να ζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια, διότι ένα μαυρισμένο μάτι μπορεί να κρύβει πολύ σοβαρό τραυματισμό.

9ος Μύθος: Η διαθλαστική χειρουργική (laser) δε θεραπεύει τον αστιγματισμό.

Η διαθλαστική χειρουργική θεραπεύει τον αστιγματισμό εξαιρετικά καλά. Μάλιστα ασθενείς ιδίως με υψηλό αστιγματισμό, έχουν πολύ καλύτερη ποιότητα όρασης μετά από επέμβαση διαθλαστικής χειρουργικής σε σχέση με την όραση που είχαν με τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής τους.

10ος Μύθος: Δεν πειράζει αν κάποιος κοιμηθεί με τους φακούς επαφής.

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μολύνσεως του κερατοειδούς, που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε απώλεια της όρασης σε ορισμένες περιπτώσεις. Αν κατά λάθος κοιμηθείτε με τους φακούς επαφής, αφαιρέστε τους, καθαρίστε τους και τοποθετήστε τους ξανά. Παρατηρείστε για τυχόν ερεθισμό και αν νιώσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα όπως ενόχληση, πόνο ή ελάττωση της όρασης, επικοινωνήστε άμεσα με τον οφθαλμίατρό σας. Αποφύγετε να το ξανακάνετε.

 

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕΜυτιλήνη - Καλλονή - Αθήνα